3.30.2005

De l'aventura de ser autònom (part I: els tràmits)

Un dia t'alces optimista i penses (...i perquè no em faig autònom? deixaria de tenir un jefe, guanyaria més diners, treballaria des de casa, seleccionaria els meus clients...). Bé, deixem de banda si el somni esdevé realitat o no (recordem que estic aturat) i passem a la zona oscura: els tràmits.
Te'n vas directament a la gestoria de la cantonada a preguntar. Jefe, i això de ser autònom.. què he de fer? El jefe despeja la taula i diu: nosaltres et fem la gestió per només 120 euros. 120 euros. 120 euros. Decideixes fer-ho tu. Tu soletes (com diuen al poble).
I comença el malson: busques la web d'Hisenda i després d'una bona estona no ho acabes de trobar. No passa res. Hi ha un telèfon. Marques el 902 etc. i esperes. T'informen. T'informes. Has d'anar a l'oficina. No es pot fer el tràmit per Internet.
Preguntes a un amic que on és Hisenda. Diu que a Alacant. Prop del Trocadero. Vas a Alacant. Passes pel detector de metalls. Fas cua. Et donen un patracol de fulls. Tornes a casa. Els lliges. No els entens. No pots anar a l'assessor-gestor (120 euros-120 euros-120 euros) i decideixes parlar amb un amic que JA és autònom. T'informa. T'informes. Emplenes les coses que ha emplenat ell. Només, diu, canvia l'epígraf. Aprofites que un dia has d'anar a Alacant i preguntes per l'epígraf. Passes pel detector de metalls. Fas cua. Te'l diuen. Quan tornes no et quedes tranquil. Telefones. Et diuen un altre epígraf. Telefones de nou i un altre operador et diu, efectivament, un altre epígraf... Decideixes posar el segon.
Emplenes tots els papers. Vas a Alacant. Passes pel detector de metalls. Fas cua. Dones els fulls...ui falta la fotocopia del DNI. Vas. La fas. Passes pel detector de metalls. Fas cua. Et diuen que si ho presentes hui (14 de març) pagaràs tot el mes de març. Que, si vols estalviar-te este mes, vingues a partir del 22. Et vols morir. I els dones les gràcies.
Tornes a Alacant el 22. Passes pel detector de metalls. Fas cua. Dones els fulls. I et diuen... és que si ets de Crevillent et correspon anar a Elx. Preguntes on és Hisenda a Elx. T'ho diuen (los pisos asules). Interiorment et vols morir (i matar-los). No els dones les gràcies.
Vas a Elx. Passes pel detector de metalls. Fas cua. T'ho miren tot. Diuen que està molt bé. Mentalment li compres un regal a l'amic que t'ha estalviat 120 euros. Preguntes quin IRPF et correspon. I quin IVA. (Això t'ho ha dit l'amic que no et cobra 120 euros i al qual l'has de comprar un regalet, penses). Te'l diuen. I dius: ja està? I et responen: a Hisenda sí. Ara has d'anar a la Seguretat Social. Els dones les gràcies.
Vas a la Seguretat Social. No hi ha detector de metalls. Fas cua. Arreplegues els papers. Tornes a casa.

Emplenes els papers i l'endemà tornes a Elx. Els lliures... i et diuen no és en esta oficina. Com ets de Crevillent et correspon l'oficina que hi ha a Altabix (un barri d'Elx). Et vols morir (i matar-los). Agafes un bus. T'equivoques. Arribes. Fas cua (no hi ha detector). Et toca. El xic s'ho mira i diu: perquè has renunciat a la cobertura per IT? I jo: per estalviar-me 25 euros tots els mesos. Comença la xarrada comercial (que imagina que caus malalt, que imagina que t'operen...). De cop sobte diu: ui, ací diu que vols començar l'1 d'abril, ¿veritat? I jo: sí. Doncs (contesta) hauràs de venir l'1 d'abril. Et vols morir (i rematar-los).

Vaig a Amena. Vull canviar el mòbil de prepagament per un a contracte d'autònom. Tinc un amic que m'ha dit que em puc descomptar l'IVA. La xica d'Amena em diu que si no he pagat encara no ho sóc (autònom). Encara que tinga els papers d'Hisenda. Torna quan hages pagat alguna quota. Li done les gràcies.

Heu vist Un dia de fúria?
Hui, per primera vegada, podeu comentar al blog.

10 Comentaris:

Blogger Xavi Simó ha dit...

Benvingut al món dels autònoms!

He, he, jo vaig preferir passar per la pedra i que l'autònom m'ho fes tot.

Però bé, a banda d'això, estic molt content d'aquest pas. Ànims!

10:17 a. m.  
Blogger jm ha dit...

Gràcies pels ànims. És un món fotut. De fet, l'amic que ERA autònom ja no ho és. Ha preferit la tranquil·litat d'una nòmina. Els impagats l'han pogut. Hi ha gent sense vergonya que demana les coses i després no les paga!

10:49 a. m.  
Anonymous Jun ha dit...

Brutal. T'entenc al 100%. HO he viscut. T'acompanyo en el sentiment.

Per cert, espero que no et trobis amb una motxilla plena d'armes.

11:12 a. m.  
Blogger Xavi Simó ha dit...

Els morosos és un realitat. Per això, tant la meva companya com jo, exigim tenir-ho tot per escrit abans de fer cap feina. Si no passa el que passa i vas a judici, com el que explico en el meu post, Deliberacions.

És la part fosca de l'autonomia...

11:33 a. m.  
Blogger Tina Vallès ha dit...

JM, hi ha mesures eficaces per als impagats o directament morosos. Dilluns vam anar a judici per un tema d'aquests, però hi ha molts passos abans d'arribar a judici, i en la majoria dels casos no s'hi arriba.

I per no sentir-se tan sol com a autònom, existeix l'associacionisme (en el cas que no hi hagi col·legi professional que t'empari). No estem tan sols.

Jo he estat assalariada i no hi tornaria si no fos per un cas d'extrema necessitat.

11:37 a. m.  
Blogger P. ha dit...

De visiteta per ací, i deixant lletres que ja en tenia ganes... Ai... com t'entenc! jo també vaig passar un calvari a la Delegació d'Alacant de paperots i detector, amb la peculiaritat que sempre em pitava i havia de suportar miradetes "benemèrites" i escorcolls diversos.

Que tingues molta sort i que la part II siga del tot satisfactòria.

7:34 p. m.  
Anonymous eD ha dit...

JM no et deixis aconsellar per ningú i si tens que agafar un subfusil o una ascopeta-pum-pum no ho dubtes, que hisenda (que somos todos) agrairà un poc d'espectacle matutí!!

Per altra banda et puc dir que hi ha algo pitjor que ser autònom: ser fill d'autònom. ^_^' you know why!

8:43 p. m.  
Blogger jm ha dit...

Ei, gràcies a tots pels comentaris.

:··Gràcies jun per acompanyar-me en el sentiment. I no tinc cap motxilla, de moment, amb armes.

:··Gràcies Xavi, uf el "lado oscuro" de l'autonomia, ja en parlarem ja.

:··Tina, de moment estic mirant això de l'associacionisme. La meua dona està associada a ADCV (http://www.adcv.org/) (és dissenyadora). Jo faré de publicista (això diu l'epígraf). I he mirat ací: http://www.aapcv.org/.

:··Hola Idril. Llig molt el teu weblog. M'encanta. Sort tu també!

:··Hola eD. Això de ser fill d'autònom hauria d'aparèixer com una desgràcia tipus Lemony Snicket...sort que tu seràs mestre d'escola!

3:20 p. m.  
Blogger cc Infopage ha dit...

Hello,
I visited your"google de
"-Blog.
As I created about 30,000 Infopages about all kind if subjects, I know how difficult it is to keep all this stuff updated and to find all the information you need.
Should you need more info, I invite you to visit cc Infopage, you might find there some information that will interest you.
I wish you all the good luck I can, keep the good work going!
Kind regards,
Jos
cc Infopage

11:30 p. m.  
Blogger china ha dit...

china-info.blogspot.com

1:44 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Tornar a la portada